CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Tuesday, 3 May 2011

Resipi Fruit Tart

Terlanjur dah letak entry fruit tart ni, so kite nak share la sket resipi fruit tart yang kite buat ni, untuk sape2 yang nak buat sendiri kat umah. Senang sangat.. Resipi ni kite ambil dari my resipi..bagi sape2 yang tak suke telur dalam fillingnye bleh try resipi ni, coz resipi ni tak gune telur dalam filling..

Bahan untuk kulit tart :

500gm tepung gandum
1 ½ cawan marjerin
1 sudu besar lemak sayur ( criso )
2 sudu besar gula halus/kastor
1 biji telur
sedikit air dari peti sejuk

Bahan untuk filling kastard :

500ml susu segar
3 atau 4 sudu tepung kastard
buah-buahan hiasan seperti kiwi, strawberry, peach, anggur dan lain2

bleh tambah coklat yang dicairkan jika suka.

Cara-caranya :
Untuk Kulit

  1. Gaulkan semua bahan kecuali telur seperti serbuk roti.
  2. Masukkan telur dan gaul rata. masukkan sedikit air dari peti ais uli sehingga menjadi doh.
  3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat.
  4. Letakkan kulit tat di dalam dulang acuan tart yang sudah digriskan.
  5. Cucukan dgn garfu.
  6. Bakar selama 15-18 minit pada suhu 180C.
  7. Keluarkan dan sapukan cooking chocolate cair dan tuangkan adunan kastad kedalam tat dan kemudian hiaskanlah dengan hirisan -buahan yg disukai.
Untuk Filling
  1. Masukkan semua bahan kecuali buah-buahan hiasan kedalam periuk dan bila dah nampak nak likat cepat2 angkat. 
  2. Bila dah likat, biarkan sejuk. Masukkan kedalam kulit tart yg telah dimasak dan hiaslah dengan buah-buahan hiasan. 
Selamat Mencuba!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...