CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Monday, 30 May 2011

Kek Gula Hangus Menjadi!

Hah! Walawe! Ni la hasilnye kek gula hangus yang siap dibakar tempoh hari..janji nak upload pas bakar tapi pas berape hari baru dpt upload..sangat lah busy.. So, comment saye untuk resipi kek gula hangus ni..memang sangat-sangat sedap. Recommended! Rugi tak cube..Senang sangat nak buat, tak sangke plak..dari kecik suke makan kek ni, x sangke nak buatnye senang cam ni..cumenye nak tunggu perap sampai 3-4 jam tu yang tak tahan..pastu nak tunggu siap bakar lagi 1 jam.. Alltogether nak tunggu 5 jam baru leh ngap kek ni..hehe.. Layannn...


Kek Gula Hangus yang baru keluar dari oven, tunggu sejuk dulu..


Kek yang dah dipotong dan siap sedia untuk di'ngap'. Emm..sedap sangat..

Tips : Bakar dengan menggunakan api bawah sahaja untuk mendapatkan sarang yang cantik. Oven kite takde yang api bawah sahaje, jadi kite gune je api atas bawah. Alhamdulillah bersarang jugak, tapi kecik-kecik je sarangnye..=)

Sesape nak cube, resipi boleh diambil di sini atau boleh layan kat bawah ni..

Bahan-bahan (6 orang) :

1 cawan gula 
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum (diayak)
1 cawan susu pekat
2 st soda bikarbonat (diayak)
4 biji telur (kite guna gred B)
2 sb mentega

Cara-caranya :

1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus atau menjadi gelap.
2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
3. Tutup api, masukkan memtega. Kacau dan ketepikan dulu, biar sejuk.
4. Dalam bekas lain, pukul telur hingga kembang.
5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi. Kacau hingga sebati.
6. Kemudian, masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikarbonat. 
7. Akhir sekali, masukkan air gula yang telah sejuk.
8. Perap adunan selama 3-4 jam sebelum dibakar. 
9. Bakar 160-180˚c selama 1 jam.

Selamat Mencuba!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...