CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Tuesday, 3 January 2012

Kompilasi Resipi Bubur Nasi untuk Bayi

As salam..

Entri kali ni nak share resipi bubur nasi yang sesuai untuk bayi & kanak-kanak. actually aku dok menari-cari resipi bubur nasi atau orang utara panggil 'moi' ni untuk nak buat kat Isaac.. Yelah.. dia dah besaq, makan pon banyak.. always cam tak cukup je.. dan dia pon cepat boring ngan makanan yang kita bagi.. So entri kali saja nak share resipi bubur nasi kat sini. 

Bubur Nasi

Segenggam beras (rebuskan menjadi bubur nasi)
10 ekor ikan segar atau ikan bilis 
1 helai daun saderi/sup

Masak ikan dan air dengan api yang kecil.
Kemudian maskkan nasi tadi dan juga daun saderi.

Bubur Puri Brokoli




Segenggam beras 
1 batang kecil dari 1 pokok brokoli
isi ikan atau ikan bilis atau ayam

Masak beras brokoli dan ikan/ayam dengan air yang banyak.
masak sehingga nasi lembut dan air kering.
Kisar sebelum makan.

Bubur Nasi dan Kurma

3 sudu nasi yang telah dimasak
1/4 cawan air suam 
2 biji kurma yang dibuang bijinya

Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga halus.

Bubur Tauhu, Brokoli, Lobak Merah dan Ayam

1 sudu nasi
1/4 keping tauhu
1/4 keping isi dada ayam
3 hiris lobak merah
3 kuntum kecil brokoli

Kukus semua bahan. Boleh juga masukkan bahan yang nak dikukus dalam mangkuk tahan panas dan bila nak masak nasi tu, sebelum nasi tu kering, letakkan mangkuk tadi atas nasi, lepas tu tutup tudung periuk.. Biar dia kukus bersama wap nasi tadi sampai lembut.
Kemudian lenyek dan kisar semua bahan denagn sedikit air suam.

yang ni bubur nasi cara aku sendiri yang mak & tok aku dok masak bagi aku makan masa baby dolu2..

Bubur Kentang, Lobak Merah, Sawi dan Ikan/Ayam




2 sudu nasi
1/2 biji kentang kecil
2-3 hiris lobak merah
1 inci batang dan 1 inci daun sawi
7 ekor ikan bilis atau sedikit isi ayam

Masak semua bahan bersama air dengan api sederhana sehingga nasi menjadi bubur dan air sedikit kering.
Kisar atau lenyekkan bahan-bahan dan sedia untuk dihidangkan.

Bubur Kentang, Lobak Merah dan Bilis Goreng

2 sudu nasi 
1/2 biji kentang kecil
2-3 hiris lobak merah
sedikit ikan bilis digoreng, kemudian ditumbuk halus

Masak semua bahan kecuali ikan bilis. Apabila sudah masak, hidangkan dan gaulkan bersama ikan bilis tumbuk tadi. yummmyy..
Bila kami adik-beradik dah besaq sikit, mak campur ngan kicap..wowww.. best lah..

Kalo sape2 ada resipi lain untuk bubur nasi, jom la share kat sini.. leh tambah koleksi resipi 'moi' untuk baby aku tu.. heheh.. =P

Wassalam..






4 comments:

Gadis Kampung

thanks kongsi resepi nie...gk baru dapat baby dia dah 6 bulan lebih...nurse suruh bg makan moi tapi tak tau nk buat moi apa...jemput ke belog GK..

aIEn

thanks for da resepi =)

Firas Yen

Ikan xbgus utk bayi nti kena cacing. Jika ikan bilis boleh lah.

nur diyana

Thanks for sharing recipe..😉

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...