CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Tuesday, 14 June 2011

Apam Pisang

Petang tadi sesorang je kat umah ngan baby Isaac..hubby tak balik lagi..tak tau nak wat pe.. Rase cam nak sambut hubby balik umah ngan something but dun no what meh??..hmm..then, terpandang la pisang montel kat dapur yang dah masak sangat tapi tak abis dimakan lagi..so..cam biasa la..ingat nak buat cekodok je..tapi rase cam bosan je makan yang same..suddenly..teringat kat resipi Apam Pisang yang kite baru tengok kat blog Anna Recipe  2 days ago.. Cek bahan-bahan semuanya ade kat dapur..jadi bila Isaac tido je ptg tadi..dengan sepantas kilat kite ke dapur..dan terhasil lah Apam Pisang yang sedap lagi lembut ni..


 Saje wat sikit dalam acuan apam, tapi tak cantik sangat apam kite

Ni adunan yang kite isi separuh loyang je sebelum kukus, tapi lepas di kukus jadi penuh

Okay, untuk sape yang teringin nak buat, boleh layan resipi ni..

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (kite gune pisang montel)
3/4 cawan mentega/marjerin yang telah dicairkan & disejukkan (boleh guna minyak juga)
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula
secubit garam

Caranya: 
1. Ayak tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan dulu.
2. Pisang dilecek halus-halus bersama baking soda dan garam. Ketepikan.
3. Dalam bekas yang lebih besar, pukul telur bersama gula. Kemudian, masukkan mentega/marjerin/minyak, kacau sebati.
4. Masukkan tepung dan pisang tadi. Gaul rata. Boleh tambah esen vanilla jika suka.
5. Akhir sekali, masukkan adunan tersebut ke dalam loyang yang telah disapu dengan mentega.
6. Kukus selama 45 minit dengan api sederhana.

Senang kan.. Jangan lupa cuba resipi ni yea!


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...